Så nu sender de øl over Atlanten

23-05-2018 | Af Kim Reich

100 barer, restauranter og specialbutikker i Canada er klar til at servere økologisk, alkoholfri øl fra Svaneke Bryghus på Bornholm, der netop har sendt sin første container øl over Atlanten. Det er den største enkeltstående eksportordre i bryggeriets historie og ordregiveren er en canadisk importør i Montreal, som vil sælge det gode øl til franskcanadierne.

Den første ordre lyder på 17 paller øl svarende til 15.300 flasker. Ordren består af to alkoholfri varianter - en Pale Ale og en Brown Ale. Den første er identisk med den ”Don’t Worry Pale Ale”, der også sælges i Danmark, mens sidstnævnte er en ny alkoholfri variant, som pt. kun sælges til Canada. Sammen med importøren har Svaneke Bryghus udviklet en specialetiket til de to øl, som passer til det canadiske marked.

- Eksportaftalen kom i stand via en dansk kontakt, som har forbundet mig til vores canadiske importør, der har en forkærlighed for alkoholfri øl. Importøren fik nogle prøver af vores ”Don’t Worry Pale Ale” tilsendt, som han var meget begejstret for. Prikken over i’et var dog, at vores øl også er økologisk. Både alkoholfri øl og økologi er i vækst i Canada. Derfor ramte vores produkt plet og så smager vores øl jo rigtig godt, når vi selv skal sige det, fortæller en begejstret direktør, Daniel Barslund.

Vi har en ambition om, at vi gerne vil være med til at præge det danske specialølmarked, og når flere forbrugere efterspørger et glutenfrit alternativ, vil vi være frontløberen.

Bryggeriets importør har et godt netværk i Montreal bl.a. via sit tidligere arbejde med det tyske bryggeri Clausthaler, som han har været sælger for. På nuværende tidspunkt er Svanekes canadiske øl altså solgt ind til mere en 100 barer, restauranter og specialbutikker.

- Vi håber naturligvis, at canadierne tager godt imod vores øl, så vi snart kan sende en ny container over Atlanten. Importøren virker meget begejstret for vores produkt, og ser et stort potentiale, siger Daniel Barslund.

Glutenfri til hjemmemarkedet

Tidligere på året lancerer det innovative bryghus en glutenfri øl, som naturligvis også er økologisk, idet Svaneke Bryghus netop er blevet et 100 % økologisk bryggeri. Den Glutenfri øl hedder ”American Hoppy Ale” og er en gylden Pale Ale med en saftig humleprofil.

- Vi har en ambition om, at vi gerne vil være med til at præge det danske specialølmarked, og når flere forbrugere efterspørger et glutenfrit alternativ, vil vi være frontløberen. Vi har dels set en øget efterspørgsel efter glutenfri produkter i markedet, og desuden fået en del henvendelser bl.a. via de sociale medier om vi ikke snart vil brygge en glutenfri øl. Timingen er rigtig nu, hvor vi også er blevet økologiske, tilføjer brygmester Jan Paul.

At brygge glutenfri øl er forholdsvist enkelt, idet man i dag under gæringen kan tilsætte et specielt enzym, som nedbryder glutenproteinet uden at det påvirker ølsmagen. ”American Hoppy Ale” fås i hele landet hos Meny og Nemlig.com.

Ølmakkerparret fra Svaneke Bryghus, der nu er på vej ud på det canadiske marked.