Campus Delight:

Lysdesignere i verdensklasse

13-03-2018 | Af Kim Reich

Kandidatuddannelsen i lysdesign på Aalborg Universitet er verdens bedste. Det prædikat kan AAU med stolthed sætte på deres uddannelse og til klapsalver fra 850 professionelle fra lysdesignmiljøet gik lektor Ellen Kathrine Hansen på scenen i Paris for at modtage beviset: en lysende statuette indgraveret ”Award for Education 2017, Aalborg University Copenhagen”. Det foregik ved PLDC, der er årets kongres for professionelle lysdesignere fra hele verden.

– Det er en fantastisk anerkendelse at få den her pris i det internationale lys­designmiljø blot tre år efter, at vi har igangsat kandidatprogrammet. Det giver ekstra motivation til at bevare vores status som en af de absolut bedste lysdesignuddannelser i verden, siger Ellen Kathrine Hansen, som er leder af uddannelsen.

En uddannelse, der er spot on

Den unge uddannelse har i alt optaget 110 studerende fra 25 forskellige nationaliteter. Den kombinerer medieteknologi, arkitektur og lysteknologi – en kombination, der ifølge Ellen Kathrine Hansen peger direkte ind i fremtiden:

– Sammensætningen af fagligheder på uddannelsen er spot on i forhold til den udvikling, der sker i de her år inden for lysdesign, primært på grund af den teknologiske udvikling inden for dynamisk lys, siger hun.

Kandidatuddannelsen i lysdesign er den første i Danmark, og kombinationen af faglighederne medieteknologi, arkitektur og lysteknologi er unik. Studerende, der optages på uddannelsen, har en bachelorgrad inden for arkitektur, design, medieteknologi, bygningsteknologi eller elektronik. Undervisningen varetages af forskere inden for de tre videnfelter, mens problembaserede designprojekter udvikles i grupper på tværs af nationaliteter og fagligheder.

PLDC – Professional Lighting Design Convention - afholdes hvert andet år. Kongressen er rettet mod det professionelle lysdesignmarked, hvor lysdesignere, arkitekter, forskere, universiteter, industrien og kunder mødes for at netværke, høre om den seneste udvikling inden for lysdesign og drøfte områdets fremtid.