Gadeidrættens svedige fællesskaber har vokseværk
Mange børn og unge passer ikke ind i det traditionelle foreningsliv eller har spontant opfundet nye idrætter på gadeplan så at sige. I dag får en lang række aktiviteter og initiativer med udgangspunkt i aktiviteter som Street basket, Skateboard, Parkour, Street dance, Løbehjul og gadefodbold millionbeløb i støtte, ligesom man prøver at række dem en hjælpende hånd i form af støtte til at komme i gang eller udvikle det de er i gang med.
Den Nationale Platform for Gadeidræt startede eksempelvis som et eksperiment, men det har vist sig at der er en kæmpe efterspørgsel på gadeidrætsaktiviteter. Platformen har støttet 373 projekter og er nået ud til 170.000 børn og unge. Den succes bygger platformen nu videre på med yderligere 15 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden.
Platformen har de sidste tre år uddelt 10,5 millioner kroner til gadeidrætsprojekter. Blandt de støttede projekter er Skateboard Summer Camp i Roskilde, nye parkourfaciliteter på Fyn, nye basketkurve i Aarhus og Ishøj samt gadeidræt events fra Nakskov til Horsens.
"Vi kan se, hvor meget innovation og aktivitet, der skabes når man støtter projekter, som opstår nedefra. Det er gadens ildsjæle, der er eksperterne."
Den nye støtte betyder, at endnu flere nye og innovative gadeidrætsprojekter landet over kan få luft under vingerne. Pengene skal væk fra skrivebordene og ud at arbejde på gaden, er mantraet.
- Der er gang i gadeidrætten. Derfor er vi glade for at give et skub til alle de kreative, initiativrige ildsjæle, som knokler for at sætte aktiviteter i gang og på den måde skabe nye svedige fællesskaber for børn og unge over hele landet, siger Henrik Lehmann Andersen, der er direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.
Miljøer bobler bedst uden bureaukrati
Idrættens Analyseinstitut kom sidste efterår med en evaluering af platformens arbejde. Rapporten konkluderede, at den direkte støttemodel virker u-bureaukratisk og fremadrettet fremstår som et inspirationsfyrtårn til ’mere ny idræt for pengene’. Det boblende miljø, som vokser i et sammensurium af foreninger, uformelle netværk, skoler, kommuner og landsorganisationer, er interessant og lærerigt i forhold til nye måder at tænke udvikling, samarbejde og innovation på.
- Så vi kan ikke få armene ned over støtten fra Nordea-fonden. Vi kan se, hvor meget innovation og aktivitet, der skabes når man støtter projekter, som opstår nedefra. Det er gadens ildsjæle, der er eksperterne. Vi glæder os til at blive ved med at udvikle og understøtte gadeidrætten i hele Danmark. De næste år skal vi fortsat arbejde for at de gode idéer og drømme bliver til virkelighed og at flere fællesskaber bliver til på gaden, siger projektleder i Den Nationale Platform for Gadeidræt, Semir Catovic.
Gadeidrættens svedige fællesskaber har vokseværkThe name of the game
GAME er en non-profit organisation, som arbejder med gadeidræt og gadekultur. Organisationen uddanner de unge til at stå for træningsaktiviteter i de forskellige gadeidrætsgrene. Det sker i boligområder over hele Danmark samt i gadeidrætshuse i København, Esbjerg, Viborg og Aalborg, men GAME arbejder også i Libanon og Somaliland.
Sammen med Danmarks Idrætsforbund (DIF) og DGI har man i år indgået et nyt samarbejde med særligt fokus på unge og gadeidræt. Egentlig er det et paradoks, at de to store idrætsorganisationer i Danmark med en alenlang historie og masser af traditioner gerne vil støtte gadeidrætten, for deres eksistensberettigelse er at skabe rammerne via foreningslivet for landets mange idrætsudøvere og motionister.
På den anden side er der overalt i samfundet fokus på, hvordan man skal få de unge i tale og holde dem fast i sporet. Gider de overhovedet foreningerne og er gadeidrætten netop ikke udsprunget af, at man enten har savnet plads til sine udfoldelser, ikke været en del af det bestående eller bare har haft lyst til at være sammen om lidt boldspil?
"Sammen kan vi lære meget af hinanden, så vi kan få endnu flere til at være aktive i og udenfor foreningslivet"
Gadeidræt er noget af det nærmeste man kommer græsrødderne, for det er her børn og unge finder sammen. Ofte spontant og af egen kraft, men de har altså også motiveret den mere organiserede idræt, så de nu er klar til at hjælpe de idrætsiværksættere og gode idéer, der trives på gadeplan, i gang og måske ind i mere trygge rammer.
- Det er vigtigt, at vi i DIF og DGI udvider horisonten og konstant lærer, hvordan foreningsidrætten kan udvikle sig. Gadeidrætten appellerer i særlig grad til nogle unge, mens den for andre er et godt supplement til deres foreningsidræt. Sammen kan vi lære meget af hinanden, så vi kan få endnu flere til at være aktive i og udenfor foreningslivet, siger Per Frost Henriksen, der medlem af DGI’s hovedbestyrelse og ansvarlig for gadeidræt.
Flere unge skal bevæges
DIF og DGI er geografisk bredt repræsenteret og har et stærkt netværk blandt foreninger og kommuner, hvilket er en stor styrke i samspillet med GAME’s netværk af gadeidrætsildsjæle og viden om gadeidræt. Ligeledes har alle tre organisationer stor erfaring med events og uddannelse, som vil komme i spil i samarbejdet.
- Vi glæder os til samarbejdet og til at skabe endnu større synergi med det øvrige idrætsbillede. Det giver en unik mulighed for at sænke tærsklen til idræt og fællesskaber og at understøtte de mange ildsjæle, der findes derude i det mangfoldige gadebillede, siger direktør i GAME, Morten Bo Andersen.
Gadeidræt har potentiale til at tiltrække unge, der ikke finder vej ind i de traditionelle idrætsforeninger eller som på et tidspunkt falder ud af foreningsidrætten. Det er for eksempel udsatte unge samt ikke mindst idrætsiværksætterne - dvs. de unge, der er selvorganiserede i deres idræt. Samarbejdet vil også resultere i bedre support til de eksisterende gadeidrætsmiljøer.
- I DIF ser vi flere muligheder i samarbejdet med DGI og GAME, hvor vi alle tre kan noget forskelligt. Særligt i aftalerne om at lave fælles mega events kan flere af vores specialforbund bidrage til realiseringen og samtidig komme ud til flere børn og unge, siger Anne Pøhl Enevoldsen, der er udviklingschef i DIF.
Fire fælles fokusområder
Første fase af samarbejdet om gadeidræt i Danmark sætter ind på fire specifikke områder indenfor gadeidræt: netværk, uddannelse, events og iværksætterstøtte. Det er områder, hvor de tre organisationer har stor viden og erfaring fra hver deres programmer og indsatser. Den primære målgruppe er unge mellem 13 - 29 år og det er især de inaktive i denne aldersgruppe, som samarbejdet skal gavne. Samarbejdet er støttet med seks millioner kroner af Nordea-fonden, TrygFonden, DGI og DIF.