Fra Bryghus til BLOX
Kongens Bryghus er en institution. Kendere viger ikke fra KB’s juleøl til risengrøden og frem til 1923 lå bryggeriet på Bryghusgrunden i København. Her, på et opfyldt areal ved havnen lige bag Christiansborg Slot, blev der brygget øl til såvel kongen som folket. Det begyndte for alvor i 1772 og brygningen fandtes på stedet i 150 år. Selve bryghuset gik til grunde ved en brand i 1960.
Det er med andre ord en grund med en historie, der nu bærer et af de største nybyggerier i Hovedstaden - BLOX, der med stedets egne ord skal være hele Danmarks nye verden for arkitektur, design og ideer.
Siden 2014 har en lang række institutioner samarbejdet om at udvikle Slotsholmen og det omkringliggende byområde til Københavns Kulturkvarter. Blandt dem er Dansk Arkitektur Center, der flytter ind i BLOX, og Realdania By & Byg, der købte grunden i 2005 og har stået for byggeriet. Målet har været at skabe ikke bare en bygning af høj arkitektonisk kvalitet, men også en destination på havnefronten i København mellem Langebro og Den Sorte Diamant, hvor folk mødes, bor og arbejder. Bygningen skal bl.a. danne rammen om arkitekturcentrets udstillinger og aktiviteter, ligesom BLOXHUB bliver et tværfagligt inspirationsmiljø for bæredygtig byudvikling.
Dansk Arkitektur Centerm der er nationalt center for udvikling og formidling af viden om arkitektur, byggeri og byudvikling med fokus på fremtiden, får et markant domicil på havnefronten. Foto: Dragør Luftfoto.BLOX selv vil være en bygning, der er omgivet af pladser, en gangbro over Frederiksholms Kanal og den kommende lille Langebro for cyklister og gående, der skal forbinde stedet med Christianshavn på den anden side. Der bliver en restaurant med udeservering og en stor legeplads. Om BLOX så også vil møde folkets yndest som et godt glas øl, må tiden vise. Det er et omstridt byggeri - rost af mange og kritiseret af mange, men som foredragsholder og bykritiker Peter Olesen har udtrykt i Berlingske Tidende, så bliver det en lysende perle i byen. Bygningskomplekset er tegnet af den verdensberømte hollandske tegnestue OMA under ledelse af partner og direktør Ellen van Loon. OMA, der er grundlagt af hollandske Rem Koolhaas, er blandt de ledende internationale tegnestuer, når det drejer sig om at forene teoretisk praksis med en legesyg, krøllet og dialogorienteret tilgang til arkitektur.
Det store byggeri indvies til foråret.