Etape Bornholm er blevet en stor turistattraktion

10-03-2018

Det begyndte i 1994 med 330 deltagere og nu er Etape Bornholm oppe på 2500. Og det kan da heller ikke gøres meget bedre: Et løb, der bringer deltagerne rundt i Bornholms herligheder - sandet og vandet, klipperne, skovstierne og gaderne. Læg dertil 1000-vis af tilskuere, så har du det største idrætsarrangement på Bornholm.

42 kilometer og 145 meter er distancen.

- Det er et løb, der er målrettet familier, som gerne vil holde en aktiv ferie. Derfor har vi også ungdoms- og børneklasser, som på tre dage løber hhv. en halv og en kvart maraton, siger Claus Clausen, der er formand for den arrangerende klub Viking Atletik. Han tilføjer, at alle løb afvikles med start klokken 18.

- Det betyder, at man kan spille turist om dagen, og så trække i løbetøjet om aftenen, og at man kan få en god sommeraften sammen, når dagens strabadser på ruten er overstået.

Og hvad er så dagens strabadser? Ja, nogle rimeligt trænede løbere vil nok mene, at den første etape i Hasle om mandagen ikke er så hård. Den løbes på veje og skovstier, og er forholdsvis flad. Til gengæld er det sammen med den afsluttende etape i Rønne den længste på 10 km.

Men så bliver det hårdere. Dueoddes hvide sand tirsdag og bakkerne i Danmarks tredjestørste skov Almindingen trækker tænder. Belønningen er så, at halvdelen af løbet er gennemført, inden det går løs på kongeetapen. Den starter på Hammerhavnen med udsigt til Hammershus ruiner, og så går det ellers op ad veje, skovstier og naturstier, før det hele slutter ved Hammerfyret, hvor hårnålesvingene de sidste 300 meter giver en hel Tour de France-stemning.

Den 5. og sidste etape om fredagen er på en flad strækning i Rønne.

Etape Bornholm tiltrækker ikke kun et stort felt, men også mange tilskuere. Foto: Kenneth Jensen.

 
Etape Bornholm tiltrækker ikke kun et stort felt, men også mange tilskuere. Foto: Kenneth Jensen.

De fleste kommer udefra

Bornholmerne elsker at røre sig og deltage i aktiviteter, men Etape Bornholm har udviklet sig til at være endnu en af øens turistattraktioner, for op mod 80 pct. er tilrejsende, altså turister, hvoraf mange netop ’bruger’ løbet som en aktiv ferieuge. De fleste er sjællændere, men jyderne har også fået øjnene op for løbet i takt med at forbindelserne mellem Hovedlandet og Bornholm er blevet bedre - f.eks. gennem direkte fly med DAT.

Der kommer endvidere mange deltagere fra Sverige, Norge og Tyskland og enkelte fra Frankrig, USA, Australien og Polen.

Spørgsmålet melder sig: Kan Etape Bornholm klare flere deltagere?

- Sagtens, men vi bliver aldrig et løb med 4000 eller 5000 deltagere. Det vil simpelthen være for stort et arrangement, specielt når man ser på hvor mange deltagere de enkelte etaper kan rumme. Foreløbig har vi dog ingen problemer. Vi har sagtens plads til flere, end vi har nu, siger Claus Clausen.

Etape Bornholm 

afvikles i uge 30 fra den 23. til den 27. juli 2018.