Du kan sagtens tage en uddannelse og dyrke eliteidræt på Bornholm
Hvad har en eliteroer med talent for guldmedaljer og en ung nyuddannet revisor til fælles? De har, som historien her fortæller, begge en arbejdsgiver, der både er fleksibel og kreativ, når elever og øvrige medarbejdere har behov for uddannelse eller frihed til at dyrke deres interesser.
Det har regnet med guldmedaljer ned over den bornholmske roer Kate Petersen både ved Danmarksmesterskaberne, internationale stævner og ved de Nordiske Master Mesterskaber her i 2017. Fra juli til midt i oktober har hun brugt al sin ferie og optjente overarbejdstimer til at holde fri fra sit arbejde på Rønne Revision for at koncentrere sig om årets store sportsstævner. Det lod sig gøre i kraft af hjælpsomme kollegaer og fordi efteråret heldigvis er en stille periode på kontoret.
"Jeg har stillet op i 13 konkurrencer i løbet af sommeren 2017 og vundet guld i de 12"
- Jeg har stillet op i 13 konkurrencer i løbet af sommeren 2017 og vundet guld i de 12, siger hun og er vist lidt ærgerlig over, at hun og makkeren Julie Schou desværre ikke roede helt op til egne forventninger i disciplinen 2’er coastal ved VM i oktober.
Nu er Kate Petersen tilbage i hverdagen igen og med alle vågne timer skemalagt: Fuldtidsarbejde på revisionskontoret hele dagen og fuldtidstræning som eliteroer efter fyraften. Og her glider arbejde og fritid sammen, for det er den bornholmske roers arbejdsgiver, som har betalt hendes træningsmaskine. Rønne Revision er også sponsor, så hun kan få fri og deltage i stævner, ligesom man er meget fleksibel, når konkurrencerne står for døren.
- Det er svært at rekruttere lærlinge og elever inden for alle erhvervsbrancher her på Bornholm, så vi må være så imødekommende, kreative og fleksible som muligt for dels at fange de unges interesse og dels for at holde på dem efterfølgende, fastslår Ivan Qvist, der er en af de fem indehavere af Rønne Revision.
Business Combat
For at møde de unge mennesker direkte deltager Rønne Revision blandt andet i et virksomhedsspil på Campus Bornholm, hvor afgangsklasserne på HHX arbejder i grupper sammen med bankfolk, revisorer og repræsentanter fra forskellige af øens erhvervsvirksomheder.
- Alle hold får samme fiktive produktionsvirksomhed og en pose ’penge’ og så skal vi sammen løse de udfordringer, spillet stiller os overfor. Det hold, der til sidst har tjent flest penge, har vundet. Det er en rigtig god måde at møde eleverne på. Vi snakker om, hvad en revisor laver og de interesserede elever kommer altid hen og spørger om mere, fortæller Ivan Qvist.
Rønne Revision ansætter som regel en ny revisorelev hvert andet år og Business Combat er et perfekt forum at meddele det i. Næste elev kan for eksempel starte til september 2018.
- Vores nuværende elev, Katrine Brandt Nielsen, har været hos os i lidt over et år og er godt i gang med HD 1. del pr. fjernundervisning samtidig med, at hun har fået sine første bogføringskunder på kontoret.
Før hende var Kiki Nyboe elev. Hun er i dag revisorassistent på kontoret og er således også med til at skabe ung kontinuitet på den bornholmske arbejdsplads.
Jacob Vejdiksen, revisor, er Kate Petersens kollega og tidligere studiekammerat. De to skrev speciale sammen og høstede et 12-tal ved Cand.merc.aud eksamen (revisor eksamen) i 2016. Foto: Vibeke Rask Grøn.Rejse frem og tilbage
Når man vælger at gennemføre en erhvervsuddannelse på Bornholm må man som regel til København/Sjælland for at tage teori-delene. - Det er en udfordring at overbevise de unge om, at de skal tage læretiden på Bornholm, siger Ivan Qvist, men vi har jo behov for elever, derfor vil vi gerne hjælpe dem.
Nogle fag kan tages som fjernstudium, men en del af undervisningen kræver, at eleverne er fysisk til stede i København enten til weekendundervisning eller faste dage om ugen. Revisor Jacob Vejdiksen, der er Kate Petersens kollega på Rønne Revision og studiekammerat gennem hele uddannelsesforløbet til revisor, cand.merc.aud. fortæller, at specielt kandidatgraden krævede de to unges faste tilstedeværelse på CBS i København tre dage om ugen.
- For at gøre det så enkelt som muligt, lejede vi en lejlighed i København, som Kate og Jacob kunne bo i de dage, siger Ivan Qvist og forklarer, at man som bornholmsk arbejdsgiver må være lidt opfindsom engang imellem.
De unge fløj over tirsdag morgen og gik direkte i skole. Undervisningen fortsatte onsdag og torsdag, hvor man sidst på eftermiddagen fløj retur igen. Mandag og fredag arbejdede de to unge revisorer på kontoret hos Rønne Revision.
Støtte til medarbejderne
Ivan Qvist mener, at firmaets udgifter til lejlighed og flybilletter er givet godt ud. Såvel Kate Petersen og Jacob Vejdiksen blev cand.merc.aud. med topkarakter på bare to år, hvilket er både flot og hurtigt, og en ’noget for noget’ aftale.
- De unge investerer også selv meget af deres fritid og weekender på uddannelse. Ja, det gælder også mine kollegaer, medindehaverne Dan Andersen og Ole Bonderup, som begge er i gang med at videreuddanne sig til Statsautoriseret Revisor.
"Det giver selvtillid, når vores unge medarbejdere efterhånden kommer tæt ind i samarbejdet med kunden. Det kan vi mærke"
Hos Rønne Revision er man ikke i tvivl om at ægte engagement i medarbejdernes behov er vejen frem.
- Det gælder om både at nurse de unge og at udfordre dem med opgaver, der matcher det niveau de arbejder sig frem på, mener Ivan Qvist.
Til gengæld giver det at være elev et lille eller mellemstort sted, som for eksempel på Rønne Revision, en solid allround viden inden for faget. De unge får lov til at prøve rigtig mange forskellige facetter af revisorfaget.
- Det giver selvtillid, når vores unge medarbejdere efterhånden kommer tæt ind i samarbejdet med kunden. Det kan vi mærke, siger Ivan Qvist.
Jacob Vejdiksen, der selv har været hele læreprocessen igennem hos Rønne Revision bakker op:
- Med åbne og fleksible holdninger fra arbejdsgiverens side, er Bornholm faktisk både et godt sted at blive uddannet og at fortsætte sin karriere bagefter, fastslår han og forestiller sig slet ikke nogensinde at flytte fra øen.